Een luxe houten bungalow
De vakantiebungalow Hirvimäki ligt in het bos nabij de steenslagweg Toijantie. Dit is een landelijke weg van Taipalsaari naar het gehucht Vehkataipale. Het vakantiehuis is zo gebouwd dat het veel privacy biedt. Er is een parkeerplaats en open grasveld om het huis en daaromheen ligt bijna 2 ha bos die bij het huis hoort. Direct rechts naast het huis is een rotsachtige open plek in het bos waar een grote variëteit aan mossen groeien. Een prachtig stukje natuur naast het huis. Het duurt jaren voor zich op een rotspartij een dergelijke vegetatie heeft ontwikkeld. Wij vragen dan ook om hier zuinig op te zijn en niet over deze mooie plek te lopen en de plantengroei te sparen.
Het huis is gebouwd van dikke grenen balken aan de binnenkant voorzien van isolatie en driedubbele isolerende beglazing. Het is een royaal 6 persoons huis van 120 m2. Er is een overdekte entree met in de rechtervleugel toegang tot kleedruimte met wasmachine en douche en tenslotte de sauna.
Huiskamer met open keuken
In de linkervleugel van het huis betreedt U de ruime woonkamer met open keuken. De keuken is voorzien van vaatwasser, koelkast met vriesvak, 4 pits keramische kookplaat, koffiezetter, magnetron-oven, senseo apparaat en hoogwaardige pannen, servies, bestek enz.
In het woonkamergedeelte is een Finse speksteenkachel. Er is een muziekinstallatie en TV waar de Finse zenders te ontvangen zijn. Openslaande tuindeuren geven toegang tot de grote veranda.
Internet
Er is een modem met een 4G internetverbinding die het mogelijk maakt om via internet contact te onderhouden en email op te halen. Er is geen computer dus wel zelf een smartphone, notebook of tabletcomputer meenemen om deze voorziening te kunnen gebruiken. De code van het modem is te vinden op van het toestel.
Sauna en badkamer
Een Fins vakantiehuis is ondenkbaar zonder sauna. De sauna wordt elektrisch verwarmd en is vrij te gebruiken. Vanuit de sauna is de grote overdekte veranda gemakkelijk toegankelijk. De badkamer is voorzien van een douche toilet en grote wastafel. In de kleedruimte voor de sauna is ook een plaats voor de wasmachine.
Terras
Er is een ruime veranda, die het mogelijk maakt om helemaal beschut buiten te zitten. Voor wie in de zon wil zitten is er het terras op het zuiden.
Slaapkamers
Aan de woonkamer grenzen 2 slaapkamers. De kleinere slaapkamer is voorzien van 2 eenpersoonsbedden De grote slaapkamer heeft een tweepersoonsbed en een bureau. Een trap leidt langs de vide naar een open loft waar nog 2 slaapplaatsen zijn. Zie foto links. In alle kamers is ventilatie mogelijk door de ventilatieluiken naast de ramen te openen. Frisse lucht kan naar binnen en de muggen blijven buiten. Het is warm en comfortabel ingericht met houten vloeren in woon en slaapkamers.
Het huis huren
Wanneer U interesse heeft maar nog meer informatie wil zijn wij altijd bereid om via mail of telefoon te adviseren of informeren. De huurprijs staat onder reserveringen. Hier vindt U ook de kosten van eindschoonmaak en gebruik van bedlinnen. Gasten die een boeking vastleggen krijgen via de post een pakketje met informatiefolders over de omgeving en een kaartje van Lappeenranta. Bovendien sturen we via de email een tweetal documenten, een met een aantal praktische tips en een met een aantal fietstochten in de omgeving die we hebben beschreven.
Een paar regeltjes
Wij zijn niet rokend en willen het huis rookvrij houden.
In de Scandinavische landen en ook in Finland is het normaal om de buitenschoenen bij de voordeur uit te trekken. Binnenshuis loop je op sokken slippers of pantoffels. Wij stellen het op prijs wanneer onze gasten ook deze Finse gewoonte ter harte nemen.
Is iets niet in orde of kapot, meldt het bij Hostel Mansikka. Het huis is voor 6 personen bedoeld, het is groot genoeg om in overleg een paar extra slaapplaatsen te maken. Een reservering maken we definitief na betaling van de helft van de huurprijs. Wij bevestigen dan schriftelijk de overeenkomst. 2 weken voor de huurdatum zien we graag het totale bedrag tegemoet.
De sleutel van het huis is af te halen bij Hostel Mansikka. Route ter plaatse: nadat u 2x na het bord " Hostel Mansikka" rechtsaf bent gegaan rijdt u over een grote brug. Na de brug de eerste mogelijkheid linksaf de onverharde weg op en u ziet links het vakantiehuis. Wanneer u na de brug 400 m verder rijdt ziet u aan de rechterkant Hostel Mansikka.
De omgeving
Water is altijd dichtbij
Als je op de kaart kijkt naar de omgeving van Taipalsaari overheerst het blauw van de uitgestrekte meren afgewisseld met stukjes land die soms met smalle reepjes aan elkaar verbonden zijn. Het meer is altijd dicht in de buurt. Hirvimäki ligt in het bos op ongeveer 100 meter de oever van het meer. In de directe omgeving heerst de rust en de natuur. Het dorp Saimaanharju ligt op 6 km en heeft de dichtstbijzijnde supermarkt en geldautomaat. 17 kilometer verderop is de stad met alles wat je in een gemiddelde provinciestad mag verwachten.
Bij de pijl de ligging van de vakantiebungalow Hirvimäki.
Flora en Fauna
Het bos is ook echt wildernis waar groot wild voorkomt. Links een foto van het bos dat bij het huis behoort. De eland is een dagelijkse gast in de buurt van het huis. De bruine beer en wolf is ook aanwezig maar zal zich niet zo snel laten zien. In de zomer is het ook oppassen voor de adders die zich vooral op zonnige plaatsen in de warmte koesteren. De meren zijn rijk aan zoetwatervis. Veel voorns maar ook baarzen en snoeken. Helemaal bijzonder zijn de Saimaa zoetwater zeehonden, die alleen voorkomen in het Saimaa meer. Er zijn nog een klein aantal aanwezig en vormen een erg beschermde diersoort waar de Zuid Kareliërs ook trots op zijn ( Phoca Hispida ). De meerhond wordt vaak gebruikt als het symbool van het Saimaa gebied. Joris van Hostel Mansikka is een kenner van de natuur en zal graag vertellen over nog veel meer planten en dieren die te spotten zijn.
Bekend zijn de verhalen over de Finse muggenplaag. Feit is dat het eigenlijk wel meevalt met de muggen. Het is wel zo dat Finland rijk is aan insecten, naast muggen ook allerlei ander wel of niet stekend insectengedierte.
Adders zijn gifslangen en komen vrij veel voor in Finland. Het kan dus geen kwaad daar rekening mee te houden vooral als je het bos ingaat.Je ziet ze niet zo vaak omdat ze tijdig vluchten voor de voetstappen van mensen, maar ze zijn er wel, Ze houden van warme zonnige plekken. We hebben er wel eens een op het strandje in de zon gezien en tijdens het fietsen moeten uitwijken voor een overstekende adder. Zeker op open plaatsen met zand zon en rotsen is het wel belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van deze dieren.
Het Saimaameer
Op de linker foto ziet U een winters beeld van het strand bij de vakantiewoning. De sporen zijn van sneeuwscooters die over het ijs van het meer zijn gereden. Het meer heet Klein Saimaa of Pieni Saimaa in het Fins. Het Kleine Saimaa meer is helemaal niet klein maar juist erg uitgestrekt. Het grote Saimaa meer ligt hemelsbreed op enkele honderden meters afstand maar om het per boot te bereiken moet nog een flink stuk worden gevaren en bij Vehkataipale een sluis worden gepasseerd. Het waterpeil in het grote Saimaa meer is wat hoger. Die grilligheid en afwisseling van heuvels en water is een erfenis uit de ijstijd en heeft het landschap gevormd. Na de laatste ijstijd was de waterstand van het meer vele meters hoger en sporen van die hogere waterstand zijn nog terug te vinden op de rotsen. Het meer is geen echt open water maar het is bezaaid met honderen kleine en grotere eilanden en rotsachtige schiereilanden. Op de foto onder een beeld van het Saimaa meer bij Vehkataipale. Hier is de verbinding van het Grote en Kleine Saimaa meer. De foto is gemaakt in november 2008 bij het begin van de winter. De dagen zijn kort en het licht is prachtig wat versterkt wordt doordat het water nog niet is bevroren.
Imatra rapids
5600 jaar geleden is er ter hoogt van het nabijgelegen Imatra een doorbraak geweest van het water uit het Saimaa meer over de Salpausselkï heuvelrug dat toen is uitgestroomd naar het Ladoga meer in Rusland. Daarbij daalde het waterpeil vele meters en ontstond de rivier Vuoksi. Bij Imatra is er een hoogteverschil van 18 meter waardoor een indrukwekkende stroomversnelling is ontstaan. Die stroomversnelling naar de rivier Vuoksi wordt nu als waterkrachtcentrale gebruikt, voltooid in 1929. Daardoor is de natuurlijke schoonheid wel verdwenen. In de zomer wordt enkele malen per dag de sluisdeur van de waterkrachtcentrale geopend en kan het water weer even vrijuit stromen. Er wordt een show van gemaakt compleet met muziek van Jean Sibelius en in de avond met een lichtshow. Wel de moeite waard om eens te bezoeken.
Taipalsaari
De inwoners van Taipalsaari zijn trots op hun gemeentehuis. Het is een ontwerp van Ritta en Kari Ojala, architecten uit Lappeenranta. Het is gebouwd in 1989 en de vormen doen denken aan de stoomschepen die zo belangrijk waren voor Taipalsaari. Vanuit het gebouw kijk je uit over de jachthaven en het Saimaa meer
De uitgang " saari" van Taipalsaari betekent in het Fins: eiland en Taipalsaari is ook een groot eiland dat met een paar bruggen aan het vasteland verbonden is. De tamelijk uitgestrekte gemeente wordt helemaal omgeven door het Kleine Saimaa meer. Rechts een foto van het museum van Taipalsaari met toerist informatie. Het gebouw dateert uit 1680 en had eerst een militaire bestemming en in de 18e eeuw werd het beschreven als pleisterplaats. De ligging was strategisch goed als kruispunt voor waterwegen en in de winter wegen over het ijs. Het museum heet Röytty. In de kern van het dorp staat ook de grote houten kerk die dateert uit de 18e eeuw. De geschiedenis van het dorp is nauw verbonden met het water. Het scheepvaartverkeer over het water is voor Taipalsaari altijd belangrijk geweest en is ook terug te vinden in het "Teerschip "op het gemeentewapen van Taipalsaari. Het centrum van Taipalsaari met kerk museum apotheek een winkel een kapsalon en de jachthaven is 6 km van het vakantiehuis gelegen.
Op een kwartiertje lopen van het vakantiehuis ligt Pikku Punkaharju, waarmee een heuvelrug wordt bedoeld van 30 m hoog die een prachtig uitzicht biedt over de meren en als je afdaalt naar het water kom je bij een mooi zandig zwemstrandje. Het is een plaats waar de dorpsgemeenschap in de zomer feest vierde waarbij het gebruik van alcohol niet werd getolereerd. Je moet wel weten waar het is, er zijn geen bordjes die de weg wijzen dus het is even zoeken. Dat geldt voor meer mooie plekjes in de buurt. Er zijn zo weinig bezoekers dat het niet zo nodig wordt gevonden om te bewegwijzeren dus dat is soms een beetje zoeken.
Lappeenranta
Lappeenranta is de dichtstbijzijnde stad en ligt aan de Zuidoever van het Saimaa meer. Letterlijk betekent Lappeenranta "wildeman strand" , en het gemeentewapen toont een woest uitziende kerel met een grote knuppel in de hand. Dominant aanwezig naast het stadscentrum is de papierfabriek Kaukas. Deze fabriek verwerkt enorme hoeveelheden boomstammen tot papier en deze boomstammen worden dag en nacht per trein en vrachtwagen aangevoerd. De papierfabriek is een belangrijke economische factor voor Lappeenranta. Op de foto onder een beeld van de besneeuwde boomstammen in het water die wachten op verwerking tot papier.
Aan de rand van de stad heeft zich een groot aantal winkels gevestigd, groter dan je van een provinciestad zou verwachten. Als je daar rondloopt merk je dat er veel Russisch gesproken wordt. De grensovergang naar Rusland is vlakbij en de Russen hebben Lappeenranta ontdekt als stad waar veel goederen te koop zijn die in eigen land niet verkrijgbaar zijn. Voor de Finnen in deze streek worden Engelssprekende buitenlanders bijna automatisch aangezien voor Russen. De Russen brengen met hun koopwoede ook economische voorspoed naar de stad. Economisch gaat het de streek ook voor de wind op dit moment.
De supermarkten zijn echte megastores. De moeite waard om te bezoeken is bijvoorbeeld de Prisma supermarkt gelegen naast het vliegveld van Lappeenranta. In het centrum is de afgelopen jaren hard gewerkt om het winkelhart te vernieuwen. Dat is inmiddels voltooid en erg zijn verschillende overdekte winkelcentra gebouwd. De aantrekkelijkheid van Lappeenranta is vooral te vinden in de buurt van de haven ( satama )en het Fort van Lappeenranta. ( Linnoitus ). Het fort is eigenlijk een oud garnizoen met een verzameling interessante gebouwen die op dit moment allerlei functies vervullen van kunst academie tot museum voor meer info over Lappeenrannan Linnoitus zie de link op de links pagina.
Midden in het stadshart van de stad Lappeenranta bevindt zich een oude begraafplaats Sankari Hautausmaa. Naast oude familiegraven liggen er honderden gevallen soldaten uit verschillende oorlogen die in deze omgeving zijn uitgevochten. Vooral in de tweede wereldoorlog is er een felle strijd uitgevochten waarbij Finland zich verdedigde tegen de Russen die Finland waren binnengevallen tijden de zogenaamde winteroorlog van 1939. De strijd heeft in deze buurt vele slachtoffers gekost. Het kerkhof wordt intensief onderhouden en doet dienst als een soort stadspark. In de zomer worden bij alle graven bloemen geplant. Nu werd het gevallen berkenblad opgeruimd.
Noordwaarts van Lappeenranta strekt zich het gebied uit van het grote Saimaa meer met aansluitend het Puruvesi en Haukivesi. Als een soort knooppunt tussen die meren ligt het mooiste stadje van de wijde omtrek: Savonlinna. De weg van Lappeenranta naar Savonlinna voert langs Parikkala en Punkaharju waar helaas de weg aan de verkeersdruk is aangepast . Vroeger voerde de weg kilometers over een landengte een soort natuurlijke brug, heuvel op heuvel af met aan weerskanten water. Nu is langs die landengte een kunstmatige dam aangelegd met een nieuwe weg. Daarmee is de charme een beetje verloren gegaan maar het blijft een prachtig stukje Finland. Savonlinna ligt letterlijk op een kruispunt van waterwegen, strategisch heel belangrijk. Niet voor niets is hier een indrukwekkend kasteel gebouwd: Olavinlinna. Het kasteel domineert Savonlinna langs alle kanten. Olavinlinna is ook te bezichtigen en met een begeleide rondleiding kom je veel te weten over de historie van het kasteel maar ook hoe Finland eeuwenlang een speelbal is geweest tussen grootmachten ten oosten en ten westen van het land. Olavinlinna is in de zomer het decor van het jaarlijkse operafestival van Savonlinna en behoort in de operawereld tot een hoogtepunt. Het waterrijke gebied tussen Taipalsaari en Lappeenranta in het zuiden en Savonlinna in het noorden nodigt uit om ter verkennen. Kano, fiets, motor of eventueel de auto zijn mogelijke vervoermiddelen maar ook wandelen is goed mogelijk. Op de kaart ziet u de ligging van de het vakantiehuis, even ten noorden van de rand van de kaart is de oever van het grote Saimaa meer.
Het Saimaa Kanaal
Sinds de 16e en 17e eeuw bestonden de plannen om het Saimaa gebied met de open zee te verbinden. Een mogelijkheid om hout en andere goederen te transporteren over het water zou een belangrijke economische impuls voor het gebied betekenen. Het uitgestrekte merengebied zelf vormde al een verbindingsweg in het binnenland, maar een route naar zee was er niet. Vanaf 1812 was er een politieke strijd gaande over de aanleg van het kanaal. Uiteindelijk werd de bouw gestart in 1845 en voltooid in 1856. De bouw werd beschouwd als het grootste waterbouwkundige project van die tijd en de kosten waren groter dan de totale jaarbegroting van het Finse groothertogdom. Het kanaal bleek een succes, het scheepvaartverkeer leverde een bijdrage aan de economische bloei van Oost Finland en de kosten van het kanaal werden in minder dan 25 jaar terugverdiend. Door het succes bleek het kanaal te krap geworden en is besloten om de doorvaart voor grotere schepen mogelijk te maken. Een reconstructie werd in 1929 begonnen ( foto rechts ) maar niet afgemaakt vanwege het uitbreken van de Winteroorlog in 1939. Vijf van de acht sluizen waren toen klaar.
Het kanaal was oorspronkelijk aangelegd in Fins gebied, echter na de tweede wereldoorlog moest Finland territorium afstaan aan de Sovjet Unie waardoor een groot deel van het kanaal in de Sovjet Unie kwam te liggen. De onderhandelingen met de Russen om het kanaal af te bouwen verliepen moeizaam. Uiteindelijk was het te danken aan de inzet van de in Finland zeer geliefde president Kekkonen dat in 1963 opnieuw gestart werd met de bouw aan het kanaal. De plannen uit 1929 bleken echter achterhaald, de capaciteit van de vaarroute moest nog groter worden. De bouw werd een complete reconstructie die in 1968 is voltooid. Jaarlijks wordt over het kanaal 1,5 miljoen ton goederen vervoerd.
Vanaf Lappeenranta tot de Finse golf worden 8 sluizen gepasseerd waarvan de meeste op Russisch grondgebied. Het bedienen van de sluizen en onderhoud aan het kanaal wordt door Finland gedaan.
Op het Saimaa kanaal worden alleen Finse en Russische passagiersschepen toegelaten. Sinds 1991 kan ook de pleziervaart van het kanaal gebruik maken. Wel moeten visa voor Rusland en formaliteiten in orde zijn.
In de jachthaven van Lappeenranta liggen een aantal passagiersschepen die dagelijks cruisen op het Saimaa meer en het Saimaa kanaal.