Vakantiehuis in Finland

Te huur: Finse Bungalow met Nederlands tintje

Buitenactiviteiten

De locatie is ideaal als U wilt vissen, wandelen, kanovaren, fietsen of in de winter langlaufen. U kan Uw verblijf zo rustig of enerverend maken als U zelf wilt. Geniet van de vrijheid.

Zomer of Winter

Het maakt wel verschil of U Hirvimäki in de zomer of in de winter bezoekt. De zomer kenmerkt zich door de lichte nachten. Rond de langste dag wordt het helemaal niet donker. De temperatuur is aangenaam en omdat de dagen lang zijn is er veel tijd om activiteiten te ontplooien. De winters zijn koud en rond de kerst is het licht van 9u tot 15.30u. Meestal ligt er rijkelijk sneeuw. De winter biedt mogelijkheden voor typische winteractiviteiten. Belangrijk in deze periode is de beschikking over een warm huis zoals Hirvimäki

zomer in Finlandfietsen in Finland

Kanovaren

Bij het huis ligt een Canadese kano waarmee tochten kunnen worden gemaakt. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. Je kan kiezen om zelf een tocht uit te stippelen, van een paar uurtjes, een dag of zelfs meerdere dagen. De kano is stabiel en geschikt voor vlak water. Als je een gemarkeerde tocht wil maken van 57 km met stromend water en rijk natuurschoon met onderweg mogelijkheden om te rusten of kamperen kan je de "eekhoorn route" varen in het Fins: oravareitti. De tocht begint in Juva bij de camping aldaar en eindigt in Sulkava. Hij is geschikt voor onervaren kanovaarders en onderweg kom je informatie tegen over de natuur en aanlegplaatsen om te rusten of kamperen. Kano�s en routebeschrijving zijn bij de camping van Juva verkrijgbaar en ook vervoer van het eindpunt terug is daar te regelen. Voor informatie over deze route zie de links pagina.

Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van de diensten van Fin-outdoor, dat is een Nederlands bedrijfje dat in de zomermaanden in Finland verschillende buitenactiviteiten organiseert met de nadruk op kanotochten. Voor meer informatie zie de linkpagina.

kanovaren op het Saimaa meer in Finland

Zwemmen

Het water van de meren is schoon en kristalhelder. De Finse milieuwetgeving is streng en er wordt alles aan gedaan om de kwaliteit van het water goed te houden. Het water is overal uitstekend geschikt om te zwemmen. De oevers kunnen zandig of rotsachtig zijn en dus ook geleidelijk aflopen of steil naar beneden gaan. Bij het huis is een klein strandje dat geleidelijk in het water afloopt. De watertemperatuur is afhankelijk van het weer. In een warme periode loopt de temperatuur van het oppervlaktewater snel op en is dan prima geschikt om te zwemmen.

Fietsen

Finnen zijn geen fietsers. Toch is het land prima geschikt voor fietstochten, mits de fiets van versnellingen is voorzien. Heuvels zijn niet hoog, maar wel talrijk en soms ook steil. De wegen zijn van asfalt voorzien maar soms ook een soort mengsel van vastgereden klei en keien. Grotere wegen hebben soms vrijliggende fietspaden. De kleinere wegen zijn voor fietstochten het meest aantrekkelijk omdat er weinig verkeer is en ze je door de mooiste omgeving voeren. Wel is het uitkijken voor scherpe bochten steile afdalingen en flinke kuilen in de weg. In Finland is het gebruikelijk voor fietsers om met een fietshelm te rijden, op een sportieve tocht, maar ook om even naar de winkel te fietsen. Op de foto rechts een beeld van de weg genaamd Toijantie waaraan het vakantiehuis is gelegen. Bij het huis zijn 5 fietsen die gebruikt kunnen worden door onze gasten. Het zijn 2 dames en 2 heren fietsen en een mountainbike met een kleine framemaat.

We hebben een aantal dagtochten beschreven die we zelf hebben gefietst. Bij boekingen sturen we een word document waarin de routes staan beschreven met een kaartje erbij. De beschrijvingen zijn geseald en liggen in het huis en kunnen worden meegenomen op een fietstocht.

Fietstocht Taipalsaari - Lappeenranta

Cross country

Langs het traject waar in de winter het langlaufspoor door het bos loopt is in de zomer een mountainbikeroute uitgezet. Het is een initiatief van Hostel Mansikka samen met een club van mountainbikers uit St Petersburg. Er is een accoord met de eigenaren van het bosgebied om de route vrij te kunnen gebruiken. Bij hostel Mansikka zijn mountain bikes te huur voor € 7,- per dag. De route gaat door de ruigte van een moerasgebied afgewisseld met een aantal stevige hellingen. De afstand is ongeveer 16 km en de bedoeling is dat het traject nog wordt uitgebreid met een stuk zodat het op een totale lengte komt van 25 km. In het gebied zijn veel insecten en het raadzaam is een antimuggenmiddel te gebruiken.

Püihäniemi

Een van de beschreven fietstochten:

Vanaf het vakantiehuis linksaf richting Vehkataipale tot je aan het eind op een grotere asfaltweg komt (7 km). Op deze weg ga je rechtsaf over de brug en dan meteen linksaf Kattelusaarentie op. Je blijft steeds de weg rechtdoor volgen, het asfalt houdt op na een bruggetje met een prachtig uitzicht splitst de weg. Je gaat hier linksaf. Volg deze weg tot je rechts Püihäniemi aangegeven ziet. Hier is een zandstrand met picknickplaats met schitterend uitzicht op het grote Saimaameer. Zwemspullen meenemen dus. Er zijn overdekte picknicplaatsen waar een vuurtje gemaakt kan worden en voor de wandelaars is er een pad dat langs de oevers van het schiereiland slingert en zeer de moeite waard is.

strand Püihäniemi

Boven een foto van het strand bij Püihäniemi een rustige plek alleen gevonden door mensen die het weten.

Museum Saimaa Kanaal

Een ander wat verder weg gelegen doel voor een tocht zou het museum van het Saimaa kanaal kunnen zijn. De totale tocht zal ongeveer 45 km zijn en brengt je naar het punt waar de vaarroute vanaf het Saimaa meer door het Saimaa kanaal begint. Je ziet de nieuwe sluis uit 1960 maar ook de overblijfselen van de oorspronkelijk in 1845 gebouwde sluis. Daarbij is het museum en de eromheen gelegen natuurlijk aangelegde tuin. In het kleine museum is ook gelegenheid om een drankje te nemen met iets lekkers erbij, zoals in Finland gebruikelijk is. Een mooi mix van natuur, cultuur en geschiedenis.

Museum bij het Saimaa Kanaal

Het kleine museum over de aanleg van het kanaal. Tijd voor koffie met iets lekkers en genieten van het park eromheen.

Ylämaa

Voor wie nog wat grotere afstand wil fietsen wil kan het mineralenmuseum van Ylämaa een doel zijn, dat is op een dag goede te doen voor meer getrainde fietsers.

Ylämaa is het dorp van de Spectroliet stenen. Deze steen wordt alleen hier gevonden en werd ontdekt tijdens de bouw van de Salpa Linie Er is een mineralen museum en er zijn meerdere sieradenwinkels waar de steentjes op allerlei manieren worden verwerkt. Op afspraak kan de groeve van de spectroliet worden bezocht.

De haven van Lappeenranta

Een voor de hand liggend doel voor een fietstocht is de haven van Lappeenranta. Er is zowel in de zomer als in de winter steeds iets te beleven. Er zijn de terrassen en de kraampjes en er zijn de schepen die uitvaren naar het Saimaa meer of naar Vyborg. Er is een mooie speeltuin voor de kinderen en zelfs een klein reuzenrad. Met een pad naar boven loop je zo het Linnoitus binnen, het fort van Lappeenranta dat nu allerlei culturele instellingen huisvest en ook niet te vergeten het museum/cafe Majurska wat je zeker niet mag missen. In de zomermaanden is er ook het bekende zandkasteel ( Hiekkalinna in het Fins ) Het is het grootste zandkasteel van Scandinavi� en gratis te bezoeken. Het zandkasteel is iedere zomer weer anders maar steeds de moeite van een bezoek waard. Deze zomer is het thema Kalevala, verhalen uit de Finse mythologie. De zandsculpturen zijn deze zomer van een heel hoge kwaliteit. Allerlei scenes uit de kalavala worden uitgebeeld, voor Finnen welbekend.

Detail van een zandscultuurZandkasteel van Lappeenranta

Pretparken

Ook Finland kent een aantal pretparken waarvan er eentje op redelijke afstand om een dagje te bezoeken. Het park heet Tykkimäki en ligt bij Kouvola, 85 km zuidwest van Lappeenranta langs weg nummer 6. Het park wordt vanaf deze weg duidelijk bewegwijzerd. Je kan Tykkimäki ook in het Engels op het internet bekijken, zie de links pagina.

tykkimaki

Vissen

Voor de sportvisser is dit land een paradijs. De meren wemelen van de vis en zowel van de kant als uit een boot kan er gevist worden. Snoek, baars en voorn zijn de meest voorkomende vissoorten. Er wordt door de Finnen zelf ook veel gevist en overal vind je verkooppunten voor visatributen.

Ook in de winter wordt volop gevist. Met een ijsboor wordt het ijs, wat wel 40 cm dik kan zijn doorboord en er kan worden gevist. In Finland is ijsvissen erg populair en overal zie je vissers goed ingepakt tegen de koude op de ijsvlakten zitten. Succes schijnt af te hangen van de stand van de maan.

Ijsvissen bij Lappeenranta

Excursies Vyborg en St Petersburg

Lappeenranta is met zijn ligging dicht bij de Russische grens een toegangspoort naar Vyborg ( Viipuri ) en St Petersburg ( Pietari ).

Sint Petersburg: Rusland is vlakbij en geregeld komen er vragen over het bezoeken van Sint Petersburg. Dat is logisch want het is een stad met een rijke culturele achtergrond en ligt op iets meer dan 200 km afstand van het vakantiehuis.

Vanaf het station van Lappeenranta rijdt een busdienst in 4 uur naar St Petersburg. Vertrek op werkdagen om 08.00u en zaterdag om 09.30u. Prijs € 31,- Een visum voor deze reis is wel noodzakelijk.

Een mogelijkheid om visumvrij Rusland te bezoeken is met MS Carelia die vanuit de haven van Lappeenranta vertrekt naar Vyborg. De reis per schip gaat door het Saimaa kanaal. Je kan kiezen voor een dagtrip met een middag om de stad Vybirg te bezoeken of een tweedaagse trip met hotelovernachting. Het is mogelijk om deze reis te combineren met een aansluiting om per bus verder te reizen naar St Petersburg. Voor het visumvrij reizen is het wel noodzakelijk dat de bootreis heen en terug met dit schip wordt gemaakt. In het kantoortje van Saimaa Travel in de haven van Lappeenranta kan alles geregeld worden. Ook de visa kunnen daar aangevraagd worden.

de boot van Lappeenranta naar Vyborg

Bezoek Vyborg

Op verzoek van gasten die de komende zomer Hirvimäki bezoeken hebben we geïnformeerd naar de mogelijkheid om Vyborg te bezoeken. Vyborg is van oorsprong een Finse stad die na WO II op Russisch grondgebied kwam liggen. Het is een stad met een rijke historie en de moeite waard om te bezoeken.

Normaal is voor bezoek aan Rusland een visum nodig. Er is een oplossing om Vyborg te bezoeken zonder de rompslomp van een visum aanvraag: In de zomermaanden vaart uit de haven van Lappeenranta een passagiersschip heen en terug naar Vyborg ( visavrij). Je vaart door het Saimaa kanaal met al zijn sluizen en om 14.15 aankomst in Vyborg om 17.15 vaar je weer terug. Je kan ook kiezen voor een overnachting in Vyborg. Je hebt wel een paspoort nodig dat minimaal nog een half jaar geldig is, een identiteitskaart is niet voldoende.

Voor verder info zie de site van de maatschappij die de trip regelt: www.saimaatravel.fi

Golf

De golfers kunnen kiezen uit 2 golfbanen in de buurt, allebei behorend bij de Viborg Golf club. De Etelä-saimaa golfbaan ligt langs de weg van Vehkataipale naar Lappeenranta om ongeveer 12 km van het vakantiehuis telefoon: +358 5 544 3000. Deze 18 holes baan ligt langs de oevers van het Saimaa meer en heeft een geaccidenteerd terrein. Vanaf iedere fairway is het Saimaa meer wel te zien. De andere baan heet Kahilanniemi baan en heeft 9 holes. Tel: +358 5 436 6004. Deze baan ligt direct naast de Kaukas papierfabriek langs de Imatrantie, dicht bij het centrum van Lappeenranta.

Skiën

Finland is een land van langlaufers. Zomer en winter wordt er getraind. In de winter merk je hoe snel de meeste Finnen uit de voeten komen met langlaufskies. Er zijn uitgestrekte loipen in de omgeving. Op zo'n 6km afstand van het huisje is bij Saimaanharju is een mooie loipe die ook verlicht is en een paar steile passages heeft. De foto hieronder is vanaf op deze mooie piste. vakantiehuis kan je al een lange tocht beginnen door het woud. Als er voldoende sneeuw is wordt ook in het bos bij het huis een spoor getrokken let er wel op dat het een verlaten gebied is, neem een telefoon mee met een nummer om te bellen in geval van nood. Wij hebben bij het huis een aantal ski's en schoenen in alle maten die gebruikt kunnen worden om tochten in de omgeving te maken.

Er zijn mogelijkheden om afdalingen maken in het plaatsje Joutseno op 39 km afstand. Er is een heuvel met enkele sleepliften en skihuur waar afdalingen gemaakt kunnen worden. Er is verlichting en een café en zelfs een skischool. Joutseno ligt langs weg nr 6 even ten noorden van Lappeenranta. De skiheuvel ( Myllymäki) wordt vanaf de weg nr 6 bewegwijzerd. Het zal voor de ervaren skiër niet uitdagend genoeg zijn maar voor de iets minder ervaren wintersporter kan het wel een leuk uitstapje zijn, en de toegangsprijs valt erg mee. Let wel op dat het in de winter op de heuvel erg koud kan zijn. Hierbij een foto van de top van de heuvel.

langlaufen in de buurtskiën bij Myllymäki

Sneeuwscooter of motorslee

Spectaculair is het maken van een sneeuwscootersafari. Over het bevroren meer of door het woud. Een tocht met een motorslee is echt sensationeel en eenvoudig te organiseren. Het is mogelijk een tocht te maken van een paar uur tot een hele dag afhankelijk van de wensen. Het rijden op een motorslee is behoorlijk vermoeiend en een paar uur is voor iemand die geen ervaring heeft al een hele opgave. Een motorslee gaat over de steilste hellingen en door diepe greppels zonder probleem en over de vlakke sneeuw van het meer zijn snelheden tot 100 km per uur mogelijk. Motorhelm en speciale overall horen bij de uitrusting van het voertuig. Bij koud weer is het vooral voor de passagier belangrijk om goed beschermd te zijn tegen de kou.

Een wedstrijd van SaipaIJshockey

IJshockey is de belangrijkste teamsport in Finland. Het plaatselijke team (Lappeenranta) heet SaiPa en speelt in de hoogste divisie, en de uitslagen van de wedstrijden zijn belangrijk sportnieuws. Een bezoek aan een wedstrijd is zeker de moeite waard. De supporters van de beide teams zitten in de ijshal gewoon door elkaar heen, en hoewel er flink aangemoedigd wordt geeft dat geen enkel probleem, ook al gaat het op het ijs er soms fel aan toe.

sneeuwscooter safari bij Lappeenrantaijshockey wedstrijd van SaiPa in Lappeenranta

Aangename Zomers

Prachtige Winters

Rust

Natuur

Avontuur

Cultuur